INTRESSANT OCH VIKTIG ARTIKEL

2011-09-26 ? 21:32:06

Den arabiska frihetsvågen har till slut nått Saudiarabien, ett av arabvärldens mest slutna samhällen.

Beskedet att kvinnor ska få rösträtt kan inte tolkas på annat än ett sätt än att kungafamiljen försöker hålla gatorna rena från demonstranter.

Precis som alla ledare i Nordafrika och Mellanöstern har den saudiska kungafamiljen oroats sig för att det folkliga frihetsupproret ska nå även dem och hota deras maktposition. Små tendenser har funnits de senaste månaderna när liberalt inriktade ungdomar via nätet försökt trumma ihop stöd för gatuprotester. Något som den saudiska regimen omedelbart slagit ner stenhårt på.

Ändå vore det otänkbart att det strikt styrda Saudiarabien i längden ska kunna stå utanför folkupproren. I Riyadh och många andra huvudstäder har ledarna därför funderat på vad man kan göra för att lätta på trycket utan att för den skull behöva riskera att själva svepas med av historiens förändringsvåg.

Kung Abdullah medgav indirekt denna rädsla när han tillkännagav reformerna.

– En balanserad modernisering inom våra islamska värderingar är en viktig utveckling i en era då det inte finns plats för uppgivenhet eller tvekan.

Att kvinnor nu ska få rösta, ställa upp som kandidater och sitta i det styrande Shurarådet är överraskande eftergifter men som inte på något sätt hotar kungafamiljens maktposition.

Till att börja med träder reformen i kraft först efter de lokalval som hålls på torsdag i denna vecka. I praktiken sker ingen förändring förrän om fyra år när nästa lokalval hålls (de enda val som existerar i landet). Regimen vinner med andra ord en del tid.

Man har redan tidigare försökt gjuta olja på upprorsvågorna genom att öka arbetslöshetsunderstödet och andra ersättningar till den del av befolkningen som inte redan åtnjuter en hög levnadsstandard.

Ändå framstår det som mer än en smula märkligt när kvinnor får vara med och styra landet men fortfarande inte får köra bil eller resa utomlands utan manlig eskort. Beskedet om rösträtt kommer ofrånkomligen att resa förändringar på andra reformer.

Kvinnliga advokater får inte plädera i rättssalen. Kvinnor tvingas hålla till i små och ogästvänliga utrymmen på krogar, cafeér och banker. Med andra ord är det väldigt långt kvar till ett jämlikt samhälle.

Dessutom finns det många restriktioner på allmänna fri- och rättigheter som regimen inte lättar på. Först vill de testa och se om detta räcker för att hålla frihetsvågen stången.

Artikel tagen från aftonbladet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: