EN LAKTOSINTOLLERANTISTS KLAGOMÅL

2010-08-29 ? 16:59:16

hehe..


"Bananas are for monkeys". Gainomax reklam säger till än att låta bananerna vara apornas och istället dricka en gainomax efter träningen. Lite irriterande i mina ögon, jag äter alltid banan efter träningen men jag hade gärna köpt en gainomaz - om de hade varit laktosfria.

Jag är född med laktosintollerans, så jag är van vid att inte kunna äta/dricka mjölkprodukter. Värst var det när jag var liten, då jag var helt allergisk. Men det förbättrades med tiden till att jag bara behövde laktosfri mjölk. Men det försämrades igen till att inte må bra av att äta/dricka i princip några mjölkprodukter alls, som nu. Troligtvis blev det så för att jag var så trött på att alltid ha svullen mage att jag undvek mjölkprodukter och märkte att det blev bättre. Så nu köper jag laktosfritt smör, matlagningsgrädde och ja, det mesta laktosfria varianterna som finns - och det finns en hel del.
Folk brukar fråga "åh det måste väl suga att vara laktosintollerant?"
Nej, svarar jag alltid, för numera finns ett relativt stort utbud av laktosfria produkter och jag är dessutom född med det, så jag vet vad jag kan och inte kan äta. Det finns ju dessutom tabletter att ta som tillsätter enzymer till kroppen så att jag kan bryta ner mjökprodukter. (laktosintollerand bygger ju på att man saknar enzymer som kan bryta ner laktos)
Men ibland stör jag mig. Smarta och snabba produkter som ex. pucko och drickyoghurt säljs inte laktosfria. Det finns inte heller laktosfri risifrutti i alla affärer och där de finns finns de inte alltid i alla smaker och det finns ingen nyttigare variant. Laktosfri latte finns inte överallt, inte heller smoothie. Och på 7eleven finns ingen laktosfri mjölk till kaffet. Och om jag vill köpa en baguette blir det också dumt. Det finns i princip alltid "ost", "ost och skinka", "mozarella och bacon", "kyckling". ÅH KYCKLING tänker man då. Men då visar det sig att det finns någon gägga innuti innehållande mjölk såklart.
Nu klarar ju jag att äta en ostskiva eller två utan några problem, men ändå! Utbudet är bättre nu än förr, men alldeles för litet. Det enda jag inte klagar på är Valios produkter. Det har ett väldigt bra laktosfritt sortiment.

Jag delade med mig av dessa tankar till min far och klagade lite och sa att det borde finnas fler laktosfria saker. (Detta har jag sagt till honom förut när jag som liten flicka blev sur på att den nya chokladmjölken som alla klasskompisar pratade om inte fanns utan laktos).
Pappa sa istället att han tyckte att alla mjölkprodukter borde vara laktosfria. Då hade ju alla kunnat äta/dricka det och idag kan man göra produkter som smakar precis likadant som de som innehåller mjölk.
Bra där! Den förändringen skulle jag vela se!

//Idabod
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: